B.R. (Bart) Kooning en Jan (naam onbekend)

De voorbereiding
Bart Kooning was lid van een roeivereniging in Overschie. Hij leerde voor automonteur aan de MTS. Samen met zijn vriend Jan had hij maanden geknutseld aan een sloep die in de Schie lag. Ze hadden het plan om naar Engeland over te steken.

De poging
Bart en Jan ondernamen in 1941 een poging om met een sloep vanuit de Uitwatering van het gemaal bij Katwijk aan Zee naar Engeland te ontsnappen.
Tijdens de poging werden ze gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’.

De Notre Dame
De moeder van Jan kwam daarna bij aan de familie Kooning met een merkwaardige mededeling: “ Ze zitten in de Notre Dame” zou ze gezegd hebben. Daarmee bedoelde ze dat Bart en haar zoon Jan in het Oranjehotel zaten opgesloten. Voor het gezin Kooning was het vertrek van Bart en Jan een complete verrassing. Het enige dat ze van de plannen hadden gemerkt was dat Bart de provisiekast had geplunderd en was verdwenen.

Hoe het Bart en Jan verder is vergaan is tot op heden niet duidelijk. Wel is zeker dat Bart Kooning werd gearresteerd en Jan waarschijnlijk ook.
Ze werden ruim 6 maanden vastgehouden in het Oranjehotel in Scheveningen en daarna in vrijheid gesteld.
In november 1944 is Bart opnieuw opgepakt om voor de Duitsers te gaan werken in de Arbeitseinsatz. Onderweg werd hij, met vele anderen, ondergebracht in een school in Delft waaruit hij via een regenpijp ontvluchtte. Bart Kooning heeft tot het einde van de oorlog ondergedoken gezeten.

Bron: Vrijheid achter de horizon, Jan Bruin en Jan van der Werff.

Een ieder die ons meer informatie kan verschaffen, vooral over Jan, nodigen wij van harte uit contact op te nemen.