Katwijk, oktober 2016

Comité van Aanbeveling:

Hedy d’Ancona, Hans Blom, Frans Corpeleijn, Adriaan Geuze, Rudi Hemmes, Jeroen Krabbé, Fons Orie, Alexander Rinnooy Kan, Peter van Uhm, Paul van Vliet

Stichting Monument Engelandvaarders start crowdfundingsactie per 1 oktober.

Monument voor Katwijk moet er komen!

Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk houdt de maand oktober via het platform voordekunst een crowdfundingsactie. De Stichting wil hiermee geld inzamelen voor de realisatie van een indrukwekkend bronzen herdenkingsmonument op de boulevard van Katwijk. Een monument voor Engelandvaarders die het waagden over zee naar Engeland te ontsnappen, in het bijzonder vanuit Katwijk. Veel fondsen en organisaties steunen de actie al maar de Stichting vraagt nu ook het publiek direct om hulp.

 

Historie

Katwijk aan Zee heeft in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol vervuld als vertrekplaats voor Engelandvaarders. In 2011 is de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk opgericht met als doel de kennis over Engelandvaarders die via de Noordzee het waagden naar Engeland over te steken, in het bijzonder vanuit Katwijk, onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Als eerste stap is in 2013 de website www.engelandvaarderskatwijk.nl gelanceerd waarop veel informatie over deze Engelandvaarders te vinden is.

 

Monument

Om deze pogingen, vooral per kano, blijvend te herinneren, heeft beeldhouwer Jurriaan van Hall (familie van verzetsheld Walraven van Hall) de opdracht gekregen om het herdenkingsmonument te ontwerpen. Het beeld toont twee, vanaf het middel vormgegeven, bronzen, peddelende figuren in een kano waarvan enkel de punt van de voor- en achtersteven te zien zijn. De voorste peddelaar is een krachtige figuur die in volle dynamiek zijn peddel door de golven haalt. Zijn blik is naar de horizon gericht: Engeland ligt onder handbereik. De achterste peddelaar daarentegen lijkt veel meer te worstelen met vermoeidheid door de barre elementen. Uitgeput en wanhopig steekt de peddel recht naar beneden zonder hiermee vaart te maken. Het monument wil hiermee niet alleen de wilskracht van de voorste kanovaarder verbeelden maar ook de wanhopige pogingen van diegenen die het niet gelukt is veilig in Engeland te arriveren. Het monument staat niet alleen voor de geslaagde pogingen maar wil ook de herinnering levend houden aan de vele mislukte pogingen waarbij een wisse dood het gevolg was.

Informatiezuil

Om te herdenken, te herinneren, maar ook om de volgende generaties te blijven infomeren, zal naast het kunstwerk een interactieve informatiezuil met led-scherm worden geplaatst. Deze biedt achtergrondinformatie over de ontsnappingsverhalen en het nabijgelegen Zeehostunneltje van waaruit de nodige ontsnappingen plaatsvonden. Ook de aanleg van de Atlantikwall komt daarbij in beeld.

 

Helpt u mee!

Op 1 oktober start de Stichting met een crowdfundingsactie via het platform voordekunst. De Stichting heeft uw hulp dringend nodig. Iedereen die het monument een warm hart toedraagt, kan al van vanaf € 10,00 donateur worden. Bij donaties vanaf € 25,00 ontvangen de gulle gevers mooie tegenprestaties zoals luxe kaarten, een DVD van de theaterproductie Engelandvaarders of een rondleiding & borrel op het atelier van de kunstenaar. Ook wordt een uniek schaalmodel van het monument aangeboden. Met deze actie wil de Stichting in totaal € 15.000 binnenhalen.

 

Uw bijdrage wordt verdubbeld

Bijzonder aan de crowdfunding is dat Fonds 1818 iedere euro die via voordekunst binnenkomt verdubbelt. Iedere euro is dus letterlijk twee maal zoveel waard. Voor u als donateur een extra stimulans om de actie te steunen. Naast het feit dat u een leuke tegenprestatie krijgt aangeboden. Tevens is uw donatie volledig aftrekbaar van de belasting. De Stichting heeft de status van culturele ANBI.

 

Doneren

Doneren kan via https://www.voordekunst.nl/projecten/5004-monument-voor-moedige-engelandvaarders Op deze pagina volgt u de voortgang van het crowdfundingsproject en ziet u o.a. cabaretier Paul van Vliet over het belang van dit monument.

Wilt u liever direct geld overmaken? Dat kan door uw donatie over te maken naar rekening:

NL90 RABO 0128455535 t.n.v. St. Monument Engelandvaarders Katwijk.

 

Volg ons op Facebook en deel het bericht s.v.p!

Elke week posten we interessante updates met weetjes, foto’s en activiteiten op de Facebookpagina: Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk. Zo blijft u op de hoogte van alle wetenswaardigheden rondom het monument.