“Het verhaal moet verteld blijven worden”

Op maandag 25 november 2013 werd de gloednieuwe website Engelandvaarders Katwijk (www.engelandvaarderskatwijk.nl) officieel gepresenteerd. In de Burgerzaal van het gemeentehuis van Katwijk drukte burgemeester Jos Wienen op de spreekwoordelijk rode knop en daarmee was de lancering een feit.

Het publiek werd hartelijk welkom geheten door Lies van Beelen, voorzitter van de Stichting. Zij gaf een introductie tot het fenomeen Engelandvaarders en vertelde over het belang van Katwijk als vertrekplaats. Hoewel de gemiste kans van een museum op de historische grond rond het Zeehostunneltje toch genoemd werd, bedankte ze de gemeente Katwijk voor het beschikbaar stellen van een bijdrage van vijftienduizend euro voor de realisatie van het monument voor de Engelandvaarders op diezelfde plek.

R.W. Hemmes, voorzitter Genootschap Engelandvaarders

Daarna een toespraak van generaal-majoor b.d. Rudi W. Hemmes, zelf een Engelandvaarder en voorzitter van de Stichting Genootschap Engelandvaarders. Het is bijzonder om iemand vanuit eigen herinnering te horen spreken over dingen die de meeste mensen alleen in films gezien hebben.

“Engelandvaarders waren mensen die een keuze maakten. Ze kozen tégen bezetting, terreur en oorlog en vóór bevrijding. Veel van hen verdronken, stierven voor het vuurpeloton of eindigden in concentratiekampen. Wij als Genootschap vinden het belangrijk dat over Engelandvaarders wordt verteld aan de jonge generatie, over wat er tijdens de bezetting allemaal is gebeurd en vooral over wat deze mannen en vrouwen heeft bewogen om zich tegen de Duitsers in te willen zetten.“
De heer Hemmes wenst de Stichting veel succes met het oprichten van het monument.

Burgemeester drs. J. Wienen van Katwijk

Vervolgens was het tijd voor burgemeester Wienen om het woord te nemen. Hij sprak over het doorzettingsvermogen van de Stichting en de research die is gedaan om de geschiedenis van het Zeehostunneltje bloot te leggen. “Met de lancering van de website wordt op een eigentijdse manier informatie beschikbaar gemaakt. Niet fysiek op de plek zelf in een museum, maar voor iedereen toegankelijk op het internet“.

Na enige hilariteit omtrent het ontbreken van een echte “rode knop” werd de website op een groot scherm onthuld.

Hans Vingerling, Lies van Beelen en burgemeester Wienen

Hans Vingerling, auteur/redacteur en secretaris van de Stichting, gaf het publiek nog een korte rondleiding door de website en liet zien hoe men met een paar klikken een schat aan informatie kan vinden. Dat er een enorme hoeveelheid werk is verzet om tot dit resultaat te komen was wel duidelijk.

Misschien kwam het door het slechte weer, maar dan nog had de opkomst wat groter kunnen zijn. Dat is jammer, want dit onderwerp verdient aandacht, zeker omdat er steeds minder mensen zijn die uit de eerste hand hierover kunnen vertellen. Gelukkig worden de verhalen van de Engelandvaarders dankzij deze website toegankelijk voor een groter en jonger publiek.