SPELERS:
Gerrie Haasnoot, Suzanne van Neijhof, Aldert Jan Hoek, René Ruwaard, Jan de Vreugd, Richard van Delft, Matthijs van Beelen, Edwin Weers, Anne Kleijne, Charlotte van der Boon, Marijke van Amsterdam, Thijs van Zwieten, Bas Heemskerk, Rob Heemskerk, Mike van Brouwershaven

MUZIKANTEN:
Mart van Beelen trombone/bastuba, Jacco van Stenis trombone, Jaap Ouwehand trompet, Bea Beekhuis dwarsfluit, Jan Willem klarinet, Martin Kornet saxofoon

ARTISTIEK TEAM & PRODUCTIE

Muziek en Lyrics:
Wim Wynakker

Zangondersteuning:
Gerlinde Vliegenthart

Decor:
Matthijs van Beelen

Grime:
Michelle Wernars

Vertaling Duits:
Et Meyvogel

Begeleiding Duits:
Rolf Wennekes

Arrangementen:
Tom van Beelen

Kleding:
Jolijn Rem

Licht en geluid:
Winteraudioservice

Re-enact advies:
Christiaan Boezaard

Illustraties boekje:
Bertvandermeij.nl

Productie:
Clazina van der Plas

Regie-assistent:
Sandra Kornet

Script en regie:
Peter Minnee

Productie:
Bestuur Stichting Engelandvaarders Katwijk

THEATERVOORSTELLING ENGELANDVAARDERS

 

Het verhaal

In de theatervoorstelling Engelandvaarders is het zomer 1941. Een klein detachement van de Duitse Wehrmacht is gestationeerd in Katwijk en dient als kust bewaking. Een groep jongeren vat het plan op om in een kano naar Engeland te vluchten om van daaruit de strijd aan te gaan met de Duitse bezetter. De zus van één van de Engelandvaarders werkt als verpleegster bij het Zeehospitium. Hier ontmoet ze de jonge Duitse soldaat Werner. Zij raakt ook bevriend met de Joodse kunstenaar Ailbe die in het Zeehospitium revalideert. Als al deze levens elkaar treffen moet iedereen bepalen waar zijn of haar loyaliteit ligt en keuzes moeten maken met verstrekkende gevolgen…

Bekijk de foto’s van de voorstelling !

Het succes

Onderstaand enkele passages uit twee recensies van kranten.

“De opkomst was enorm en bezoekers spraken vol lof over de toneelvoorstelling en de de organisatie. In het toneelstuk wordt een groot deel de Duitse taal gesproken. De acteurs, veelal Katwijkse vrijwilligers en amateurs, gingen serieus en geconcentreerd op in hun rol en lieten een goede indruk achter. De rekwisieten, kostuums en wapens lieten het verhaal goed en mooi tot leven komen. Een verhaal met een lach en een traan. De voorstellingen duurden bijna twee uur en iedereen, zelfs de vele kinderen, keken en luisterden geboeid naar een belangrijk deel uit de Katwijkse geschiedenis. Het lijkt net echt  allemaal, loopt een bezoekster voorbij als de voorstelling is afgelopen. Je kan het toch niet voorstellen dat het ooit zo gegaan is? Mooi gespeeld hoor.
(Katwijks Nieuwsblad, Edwin Plug, 8 juni 2016)

 

De entourage is luguber, de sfeer beklemmend en de lucht onheilszwanger. En juist op een dramatisch hoogtepunt barst in alle hevigheid een regenbui los. het is alsof de lucht huilt over het getoonde leed. Daarmee krijgt op donderdag 2 juni de première van Engelandvaarders onverwachte bijval die de dramatiek eerder benadrukt dan verstoort. Het is de toon voor een even fascinerend als aangrijpend verhaal in de duinspeeltuin naast restaurant De Zwaan. Het Katwijkse decor op deze plek is uniek, met die schitterende speelkuil en met de Oude Kerk in het vizier. Van een filmische, bijna huiveringwekkende schoonheid is het beeld van de soldaten die over de strandweg aan komen rijden met hun motor met zijspan. Peter Minnee heeft met Engelandvaarders een prachtige voorstelling gemaakt. Een drama dat schrijnt en je ook achteraf niet makkelijke loslaat. Het publiek kwam elke keer in grote getale en elke bezoeker kreeg een soort ‘Ausweis’ met achtergrondinformatie. Een toepasselijke vondst van de makers. (Katwijksche Post, Adri van Beelen, 9 juni 2016)

 

 

 

 

 

WILT U MEER WETEN OVER DE ENGELANDVAARDERS?
Bezoek dan Museum Engelandvaarders in Noordwijk en beleef mee hoe mannen en vrouwen tijdens WO II uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen Nazi-Duitsland en Japan voortzetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa.

Museum Engelandvaarders
Bosweg 15
2202 NX  Noordwijk aan Zee

Tel.: 071-361 97 73.
E-mail: info@museumengelandvaarders.nl
of check de onderstaande websites

www.museumengelandvaarders.nl
www.engelandvaarderskatwijk.nl